Pakej UMRAH dan pakej UMRAH+ZIARAH

Jemaah sekelian boleh memilih samada pakej Umrah (sahaja) 11-12 hari atau pakej Umrah+Ziarah 14-15 hari (Ziarah 5 hari 4 malam) seperti di bawah :

DI KLIA

Jemaah tiba di KLIA untuk urusan Check-in 3 jam sebelum waktu berlepas. Sesiapa yang tiba awal, sila duduk di kerusi berdekatan Pintu 5, Tingkat 5 (Departure Hall). Selepas urusan check-in dan timbangan bagasi selesai, passport dikembalikan kepada jemaah. Jemaah menaiki pesawat dan berlepas.

Mihrab Nabi saw (kiri) dan Minbar Nabi saw (tengah) di dalam Ar-Raudhah, satu taman dari Taman-taman Syurga, terletak di Madinah.“Ya Allah, terimalah (ibadah ini) dari kami. Sesungguhnya Engkau Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui” (Al-Quran).

DI MADINAH

Hari 01 – Jemaah dibawa menziarahi maqam Rasulullah saw dalam Masjid Nabawi dan Tanah Perkuburan Al-Baqiek.

Hari 02 – Jemaah dibawa menaiki bas untuk menziarahi tempat-tempat bersejarah di sekitar bandar Madinah. Ini termasuk Masjid Qubak (solat di dalam dapat pahala Umrah), Masjid 2 Kiblat, Masjid Khandak, Bukit Uhud, Pasar Kurma dan lain-lain yang biasa dilawati.

Hari 03 – Jemaah dibawa melawat tempat-tempat istimewa yang jarang dilawati termasuk rumah-rumah sezaman Rasulullah saw, Masjid sezaman engan Nabi saw, perigi sezaman dengan Nabi saw, Kilang mencetak Al-Quran dll. bergantung kepada masa yang terluang.

Hari 04 – Jemaah bertolak dengan bas ke Mekah untuk mengerjakan Umrah. Singgah di miqat Bi’r Ali untuk bersiap Ihram dan berniat Umrah.

DI MEKAH

Hari 01 – Setiba di Mekah jemaah akan mengerjakan Umrah pertama.

Hari 02 – Jemaah dibawa menaiki bas untuk menziarahi tempat-tempat bersejarah seperti Gua Hirak (tempat turun Wahyu Pertama), Gua Thaur (tempat sembunyi ketika Hijrah) dan tempat-tempat manasik Haji seperti Arafah, Muzdalifah, Mina dan Jamrah. Ziarah di akhiri dengan lawatan ke Masjid Jakranah, tempat miqat Umrah.

Jemaah yang ingin mengerjakan Umrah bolehlah berniat Umrah di Jakranah.

Hari 03 – Jemaah akan melawat Hudaibiah (tempat Perjanjian Hudaibiah dan miqat Umrah).

Jemaah yang ingin mengerjakan Umrah bolehlah berniat Umrah di miqat Hudaibiah yang sedang dilawati.

Hari 04 – Tan’iem (miqat Umrah), kubur isteri-isteri Nabi saw, Khadijah ra dan Maimunah ra, tempat tapak Nabi saw dilahirkan, rumah masyarakat Melayu Mekah, kedai borang kopiah, Masjid Jin dan lain-lain.

Hari 05 – Ziarah Taif (optional / pilihan) dengan bayaran SR150 bergantung kepada kebenaran pihak Kerajaan Saudi. Jemaah akan dibawa melawat kawasan pergunungan dinginTaif, kereta kabel Telfrik 4km jauh pergi dan 4km balik (SR80), pasar buah, Masjid Kuk dan Masjid Adas, tempat Rasulullah saw dibaling batu oleh penduduk Taif yang menolak dakwah yang dibawa oleh Baginda saw, Masjid Abdullah bin Abbas ra, tempat sahabat Nabi saw bernama Abdullah bin Al-Abbas ra dikebumikan. Selepas kewafatan Rasulullah saw dan para Sahabat bertebaran di seluruh dunia menyebarkan Islam, Abdullah bin Al-Abbas ra memilih untuk tinggal dan mengajar di Taif sehingga akhir hayatnya.

Di akhir ziarah Taif, jemaah dibawa ke miqat Qarnul Manazil untuk bersiap dan berniat Umrah.

Kaabah

Hari 06 dan seterusnya : Jemaah berpeluang berniat Umrah di miqat Tan’iem dan mengerjakan Umrah.

Hari Terakhir – Jemaah akan mengerjakan Tawaf Wadak sebelum bertolak ke Airport Jeddah untuk pulang ke Malaysia (pakej Umrah 11-12 hari) atau destinasi Ziarah (4 hari) yang lain (Baitul Maqdis / Mesir / Jordan / Turki / Eropah atau lain-lain) jika pakej Umrah+Ziarah 14-15 hari.

Air Zamzam 1 tong 5 liter diberi kepada setiap orang jemaah dengan percuma.

TIBA KLIA

Jemaah tiba di KLIA dan disambut oleh saudara mara. Bas boleh disediakan dari KLIA ke kampung atas rundingan di Tanah Suci nanti bagi jemaah yang ramai dari satu tempat.

………………………………….

Bagi jemaah yang memilih untuk mengikuti Pakej Umrah+Ziarah, jumlah hari adalah sebanyal 14-15 hari termasuk Ziarah 5 hari 4 malam seperti di bawah :

ZIARAH BAITUL MAQDIS + JORDANHari 01 Tiba dan bermalam di Jordan.  Hari 02 Masuk ke Palestin dan solat di Masjid Al-Aqsa. Bermalam di Baitul Maqdis, di hotel berhampiran Masjid Al-Aqsa dan melawat Bazaar Lama. Hari 03 – Ke bandar Hebron dan solat di Masjid Ibrahimi. Melawat maqam Nabi Ibrahim, Nabi Ishak dan Nabi Yaakub. Kembali ke Baitul Maqdis dan melawat bukit Mount of Olives, maqam Rabiah Adawiyah dan lain-lain. Hari 04 – Masuk ke Jordan dan menziarahi maqam Abu Ubaidah Al-Jarrah ra, Dhirar bin Azwar ra, maqam Nabi Syuib as, mandi timbul di Laut Mati, maqam Nabi Yushak bin Nun. Hari 05 – berlepas pulang ke Tanahair.

ZIARAH TURKIHari 01 : Tiba di Istanbul Airport dan bermalam di Istanbul. Hari 02 : Melawat Medan Sultan Ahmet di mana terdapat Blue Mosque (Masjid Sultan Ahmet), Masjid Hagia Sophia (bekas gereja besar dibina tahun 537M dan menjadi masjid selepas Pembukaan Constantinople tahun 1453M), Hippodorm dan membei belah di Grand Bazaar. Hari 03 : Malawat bandar Busra (150 km dari Istanbul), ibu negara pertama Khilafah Uthmaniah, melawat maqam pengasas Khilafah Uthmaniah bernama Uthman Ghazi dan membeli belah di Bazar Busra. Hari 04 : Di Istanbul, melawat maqam sahabat bernama Abu Ayyub Al-Ansari ra, cruising dengan bot di sepanjang Selat Bosphorus, melawat pamiran Pembukaan Constantinople di galeri Panorama 1453  dan membeli belah di Spice Bazaar. Hari 05 : Berlepas pulang ke Tanahair.

ZIARAH MESIRHari 01 : Jemaah tiba di Cairo Airport dan bermalam di hotel di Cairo. Hari 02 : Melawat sejarah Islam di Kaherah seperti Masjid dan Universiti Al-Azhar, Kubu Salahuddin Al-Ayyubi (Qal’ah), Masjid Sultan Muhammad Ali, Masjid Sultan Hasan, Masjid Imam Rifaie, Masjid dan maqam Imam Asy-Syafie (imam mazhab Syafie) dan lain-lain. Hari 03 : Melawat bandaraya Iskandariah di tepi laut Medditerranean, 250 km dari Kaherah. Hari 04 : Di Kaherah, melawat sejarah kuno Mesir seperti Piramid, Spinx dan Museum Firaun yang terdapat mami firaun-firaun termasuk Firaun Ramses II yang menentang Nabi Musa as. Hari 05 : Berlepas pulang ke Tanahair.

(Peringatan : Ziarah-ziarah 5 hari 4 malam di atas atas ziarah yang bersama pakej Umrah atau Umrah+Ziarah 14-15 hari).

TIBA KLIA

Jemaah tiba di KLIA dan disambut oleh saudara mara. Bas boleh disediakan dari KLIA ke kampung atas rundingan di Tanah Suci nanti bagi jemaah yang ramai dari satu tempat.

PENDAFTARAN UMRAH :

Untuk mendaftar, telefon 06 – 764 0010 / 06-764 4494(pejabat) atau smskan / wasapkan nama dan pakej pilihan anda kepada 012- 659 0000 (pejabat) atau terus kepada 019 – 678 0000 (Ustaz Halim, Malaysia, Mekah & Madinah) dan anda nanti akan dihubungi dan dilayan seterusnya.

Sekian, terima kasih.

“HARAPAN ANDA MATLAMAT KAMI”

Ustaz Halim HAJIUMRAH.COM 019-678 0000

Advertisements