DSC_0435

PAKEJ UMRAH + ZIARAH

Pakej Umrah + Ziarah adalah seperti berikut :

HARI 01 : Berlepas dari KLIA ke destinasi Ziarah/Tour (Istanbul, Cairo, Jordan dan sebagainya).

HARI 02 : Tiba destinasi Tour. TOUR 01

HARI 03 : TOUR 02

HARI 04 : TOUR 03

HARI 05 : Berlepas ke Jeddah Airport atau ke Madinah Airport.

HARI o6 : ZIARAH MADINAH 01

HARI O7 : ZIARAH MADINAH 02

HARI 08 : Bertolak ke Mekah. Singgah di miqat Bi’r Ali untuk berniat Umrah. tiba Mekah. Selepas check-in di hotel, jemaah dibawa ke Masjidil Haram untuk melakukan tawaf, saie dan gunting bagi menyempurnakan ibadat Umrah.

HARI 09 : Ziarah miqat Tan’iem + Umrah.

HARI 10 : Ziarah Padang Arafah, Muzdalifah, Mina, Jamrah, bukit Jabal Nur (di puncaknya terdapat Gua Hirak, tempat Nabi saw menerima Wahyu Pertama dan bukit Jabal Thaur (di puncaknya terdapat Gua Thaur, tempat Nabi saw dan Abu Bakar As-Siddiq bersembunyi ketika peristiwa Hijrah).

Berniat Umrah di miqat Jakranah.

HARI 11 : Ziarah Hudaibiah tempat berlakunya Perjanjian Hudaibiah di antara Rasulullah sa dan wakil Quraisy bernama Suhail bin Amru. Melawat Museum Mekah (tertakluk kebenaran Kerajaan Saudi) dan ladang perah susu unta.

Berniat Umrah di miqat Hudaibiah.

HARI 12 : Ziarah Taif, 80 km dari Mekah. Taif adalah tempat Nabi saw pergi berdakwah tetapi penduduknya enggan menerima dakwah tersebut bahkan sebaliknya menghalau Nabi saw dengan membaling batu beramai-ramai.

Taif terletak di kawasan pergunungan dan berhawa lebih dingin dari Mekah. Jemaah akan juga dibawa melawat tebing gunung di Al-Hada, kereta kabel (cable car) atau “Telfrik” (SR80.00), Masjid Abdullah bin Abbas ra tempat sahabat Nabi saw dikebumikan dan lain-lain destinasi menarik.

Bersiap dan berniat Umrah di Masjid Qarnul Manazil.

HARI 13 : Umrah dengan berniat di miqat Tan’iem.

HARI 14 : Berlepas pulang ke Tanahair. Tiba mendarat di KLIA.

Advertisements